sâmbătă, 31 decembrie 2011

Gand de iarna



Gand de iarna

Stefan Hrusca

Când primele ninsori or sa se cearna
atunci va fi mai greu de cei plecati,
atunci sa cânti peste al vietii zat,
atunci sa-ti fluturi bratul peste iarna.
Prin lume numai oameni de zapada,
un foc din vatra stânilor sa smulgi
si cu puterea disperarii dulci
sa- l lasi asupra spatiului sa cada . (bis)

Refren (x2):

si-apoi sa ninga mult ca-n fratii Grimm
si sub zapezi de bronz sa ne iubim.
Se vor asterne între noi vecernii,
din clopote cadea-vor chiciuri mari,
atunci visez frumoasa sa apari
la marile instante ale iernii.
Când primele ninsori or sa se cearna
atunci va fi mai greu de cei plecati,
atunci sa cânti peste al vietii zat,
atunci sa-ti fluturi bratul peste iarna. (bis)

Refren (x2) :

si-apoi sa ninga mult ca-n fratii Grimm
si sub zapezi de bronz sa ne iubïm

sâmbătă, 24 decembrie 2011

Primul Craciun in 5

In seara asta a fost primul Craciun in 5. Primul Craciun cu trei baieti. Am pus poze doar cu cei mici. Pentru cel mare artrebui sa obtin acordul lui scris.... parca asa zice Codul civil... :))))





marți, 20 decembrie 2011

ONCOSUPORT Iasi oferă gratuit servicii de consiliere profesională pentru persoanele diagnosticate cu cancer

Persoanele diagnosticate cu cancer se confruntă cu mari dificultăti în ceea ce priveste dimensiunea profesională a vietii sociale, dificultăti care tin pe de o parte de perioada lungă de pauză implicată de interventiile medicale si, pe de altă parte, de atitudinea unora dintre angajatori si colegi. Fie că este vorba de o lipsă de întelegere declarată si de forme explicite de discriminare sau de forme indirecte de determinare a angajatului să se orienteze către alt loc de muncă sau către alt gen de activitate, se poate vorbi de o problemă reală în ceea ce priveste mentinerea sau reinsertia persoanelor diagnosticate cu cancer pe piata muncii.
Dincolo de constrângerile de ordin legislativ si de respectarea unui cadru normativ, modul în care este gestionată în practică problema reinsertiei sociale pe piata muncii a persoanelor diagnosticate cu cancer tine de fiecare angajator în parte. Pentru că există temeri ale angajatorilor legate de vulnerabilitatea fizică a angajatului si riscul de întrerupere a activitătii pe motive medicale, disponibilitatea de a se reintegra pe piata muncii nu este o conditie suficientă, întelegerea si deschiderea din partea angajatorilor fiind conditia esentială în acest sens. Tinând cont de dificultătile pe care le întâmpină angajatii diagnosticati cu cancer si angajatorii acestora în gestionarea relatiilor de muncă, Centrul OncoSuport Iasi si-a propus să vină în sprijinul celor două părti, prin servicii de consiliere si mediere. Acestea servicii au menirea de a identifica dorinta si capacitatea fizică a persoanelor diagnosticate în ce priveste continuarea activitătii profesionale în care sunt implicate, să identifice pregătirea profesională a persoanelor diagnosticate interesate în găsirea unui loc de muncă, să ofere consiliere vocatională persoanelor diagnosticate, să le ajute în întocmirea unui CV si să faciliteze întâlniri între acestea si potentiali angajatori. De asemenea, serviciile Centrului OncoSuport se adresează si angajatorilor, ajutându-i să înteleagă problemele cu care se confruntă persoanele diagnosticate cu cancer si rolul continuării activitătii profesionale în redobândirea stimei de sine de către acestea, precum si să le ofere informatii privind prevederile legislative care reglementează relatiile de muncă în care sunt implicate persoanele apartinând unor grupuri vulnerabile.
Centrul pentru terapie integrativă, consiliere si reintegrare socială a persoanelor diagnosticate cu cancer OncoSuport Iasi este înfiintat în cadrul Proiectului ”Retea multinatională pentru terapie integrativă, consiliere si reintegrare socială a persoanelor diagnosticate cu cancer”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational de Dezvoltare a Resurselor Umane 2007 -2013, "Investeste în oameni!” si implementat de către Patronatul Medicinei Integrative.
Obiectivul general al proiectului este crearea unei retele de centre cu acoperire multiregională pentru consolidarea capacitătii, competentelor si stimei de sine a persoanelor diagnosticate cu cancer. Centrul OncoSuport Iasi deserveste Regiunea de Nord-Est si îsi propune să desfăsoare sesiuni de tutoriat, consiliere individuală pentru persoanele diagnosticate cu cancer mamar, cancer de col uterin si cancer testicular, precum si apartinătorii acestora, activităti de asistentă psihosocială, activităti de terapie ocupatională. De asemenea, Centrul OncoSuport Iasi va contribui la îmbunătătirea serviciilor comunitare care stimulează implicarea în viata comunitătii a persoanelor diagnosticate cu afectiuni oncologice.
Serviciile oferite de Centrul OncoSuport Iasi sunt gratuite. Specialistii Centrului pot fi contactati zilnic, între orele 10-19, la sediul din Bdul.”Tudor Vladimirescu” 42-44, Et. 2, Iasi, sau la telefon 0232/227718.
Pentru informatii suplimentare, vă invităm să accesati site-ul www.informatiicancer.ro.

luni, 28 noiembrie 2011

Vis de toamna (20)

Miracolul de Craciun al Primului Razboi Mondial


Din negura confruntarilor Primului Razboi Mondial vine amintirea unui fapt remarcabil petrecut la finele primului an de razboi.

Dupa cateva luni de lupte zadarnice si atacuri suicidale de-a lungul tarii nimanui, in care peste un milion de oameni si-au pierdut viata, soldatii germani, francezi si britanici, nesocotind ordinele, au aruncat armele si au celebrat sarbatoarea Craciunului impreuna.

In urma infrangerii germane in Prima Batalie de pe Marna, petrecuta intre 5 si 14 septembrie 1914, armatele Antantei si Puterilor Centrale au cautat sa se invaluiasca, dand nastere unor sisteme de fortificatii si transee ce ajung sa se intinda de la Marea Nordului pana la granita elvetiana.

Marile ofensive au lasat nenumarati morti de-a lungul tarii nimanui, tacticile invechite adoptate de comandanti fiind complet inutile in fata noilor inovatii tehnice in materie de armament.

O lupta pentru sufletul oamenilor

Cadenta si focul incrucisat al mitralierelor, precizia crescanda a artileriei, folosirea sarmei ghimpate, a aruncatoarelor de flacari sau a armelor chimice transformau orice atac intr-o baie de sange.

Totusi, proximitatea transeelor a creat un sentiment de familiaritate printre soldati, distanta coborand in unele portiuni ale teatrului de razboi chiar si sub 30 de metri. Se puteau auzi vocile oamenilor, cum glumeau pe seama razboiului sau cum isi jeleau camarazii ucisi. Cateodata isi adresau cuvinte de ocara.

In timp ce propaganda incerca sa dezumanizeze soldatul inamic, in transee se petrecea exact inversul. Indiferent de partea cui luptau, toti incep sa isi dea seama ca de fapt imparteau aceeasi soarta deosebit de cruda.

Transeele, intre viata si moarte

Traiul soldatilor era deosebit de aspru. Milioane de sobolani colcaiau, raspandind boli si infestand mancarea. Holera, febra tifoida si dizenteria au nenorocit vietile a mii de oameni. Infectiile erau de multe ori fatale, din cauza lipsei de antibiotice. Conditiile vitrege ale iernii si-au luat si ele tributul in vieti omenesti.

O clipa de neatentie sau nestiinta putea aduce cu sine moartea. Lunetistii supravegheau atent in timpul zilei marginile liniilor inamice si de multe ori victime le picau tinerii recruti, care din curiozitate scoteau capul deasupra transeelor, iar o tigara nestinsa atragea focuri de artilerie.

Surprinzator insa, exista o regula nescrisa intre combatanti, ca in timpul orelor de masa sa nu se deschida focul.

O sarbatoare asteptata pe front

Asa au trecut primele luni ale razboiului, iar odata cu apropierea Craciunului, au existat cateva tentative de a initia un armistitiu, ca acesti soldati sa poata scapa, cel putin pentru cateva zile, din cosmarul in care erau prinsi. Cel mai cunoscut efort a fost cel al Papei Benedict al XV-lea, care obtinuse acceptul Kaiserului Wilhem al II-lea al Germaniei, dar nu si pe cel al altor conducatori.

In ciuda acestui fapt, germanii erau hotarati sa serbeze Craciunul. Familiile lor trimit pachete cu mancare, haine, medicamente, scrisori sau poze.

Apoi, soldatii britanici si francezi au asistat inmarmuriti cum, in ajunul Craciunului, au inceput sa rasara de-a lungul transeelor germane pomi impodobiti si candele aprinse.

In scurt timp, ordinele venite de la comandamente cereau ca ei sa intre in alerta, subliniind faptul ca nu era nimic mai mult decat un viclesug german.

Armele sunt lasate deoparte

Insa, ei au fost intampinati de iuresul unei cu totul altfel de lupte. De dincolo de tara nimanui au inceput sa fie auzite colinde, germanii cantand voiosi. Nelasandu-se mai prejos, francezii si britanici le raspundeau cu propriile cantari. Uneori era deslusita cate o voce mai vajnica ce ura sarbatori fericite partii adverse.

Incep sa se strige in gluma invitatii reciproce de a veni in transeele inamice, dar in scurt timp aceasta idee parca isi pierde din absurditate. Dintre soldatii germani, francezi si britanici, cateva suflete curajoase isi iau inima in dinti si iau la pas tara nimanui, incantati, dar si tematori in acelasi timp, sa faca cunostinta cu cei care cu doar cateva zile mai devreme i-ar fi ucis.

In aceste prime intalniri se negociaza o incetare a focului. Din ce in ce mai multi oameni ies din transee si parcurg drumul catre fostii lor oponenti. Se estimeaza ca peste o suta de mii de oameni au participat la Armistitiul de Craciun.

Au loc schimburi de cadouri, de poze, de adrese sau de promisiuni de reintalnire dupa razboi. In unele locuri, germanii au scos butoaie de bere si au baut impreuna cu inamicii, in timp ce altii se ofereau sa ii tunda pe cei mai putin ingrijiti dintre ei. Oamenii au participat la meciuri de fotbal, englezii aducand cu ei mingi de fotbal.

Au fost si momente solemne. Mortii ce impanzeau tara nimanui au fost ingropati, la unele ceremonii participand laolalta si germani si englezi si francezi.

Marturii

"Apoi, am plasat chiar mai multe lumanari decat inainte de-a lungul transeului nostru de un kilometru, precum si pomi de Craciun (...). Britanicii si-au exprimat bucuria lor prin aplauze. Ca majoritatea oamenilor, mi-am petrecut toata noaptea treaz. A fost o minunata, dar oarecum rece, noapte", explica locotenentul german Kurt Zemisch.

"Cred ca am vazut una din cele mai extraordinare privelisti ce i-a fost data unui om sa vada (...). Urma sa deschidem focul asupra lor, cand am vazut ca nu aveau pusti, asa ca unul din oamenii nostri a iesit sa ii intampine si in cam doua minute pamantul dintre cele doua linii de transee roia cu oameni si ofiteri ai ambelor parti, dand mana si urandu-si reciproc un Craciun fericit", povesteste sublocotenentul britanic Dougan Chater.

"Ce priveliste, grupuri(...) de germani si britanici de-a lungul intregii lungimi a frontului. Din intuneric puteam auzi rasete sau vedea chibrituri aprinse, un german aprinzand tigara unui scotian si invers, facand schimb cu ele sau cu alte suveniruri. Acolo unde nu puteau vorbi limba, se faceau intelesi prin semne si toata lumea s-ar fi parut ca se impaca bine", spune caporalul John Ferguson, intr-o scrisoare trimisa familiei.

"Un lucru cu totul deosebit s-a intamplat (...). Unii germani au iesit cu mainile ridicate si au inceput sa-si ia unii dintre ranitii lor, asa ca am iesit si noi imediat din transeele noastre si am inceput de asemenea sa ne aducem si ranitii nostri. Germanii apoi ne-au facut semn si o parte din noi ne-am indreptat spre ei si am vorbit cu ei (...) ne-au ajutat sa ne ingropam mortii. Acest lucru a durat toata dimineata si am vorbit cu mai multi dintre acestia si trebuie sa spun ca pareau oameni formidabili (...) Nu pot sa exprim ironia in cuvinte", este marturia locotenentului Geoffrey Heinekey, ramasa in analele istoriei.

Visul se stinge

Armistitiul de Craciun a durat in unele portiuni ale frontului pana in jurul Anului Nou. Nu doar soldatii simpli au participat, ci si ofiterii. Comandamentele trasmiteau ordine de incetare a oricarei pactizari cu inamicul, dar fara rezultate.

Generalii au fost nevoiti sa vina in prima linie si sa ordone deschiderea focului sub amenintarea executarii oamenilor pentru tradare.

Pentru a evita orice alte fraternizari, rotatia trupelor a devenit obisnuita, iar unitatile cunoscute pentru astfel de acte au fost trimise in alte portiuni ale teatrului de razboi, unde luptele erau acerbe.

Informatiile legate de Armistitiul de Craciun au fost suprimate de guvernele tarilor participante in razboi, dar scrisorile soldatilor au ajuns in mana presei, aceste evenimente putand fi aduse astfel la cunostinaa publicului larg.

In unele portiuni ale frontului, ostilitatile au inceput la fel de emotionant ca in zilele in care se hotarase armistitiul. Capitanul James Dunn al Fusilierilor Galezi Roiali aminteste ca a tras trei focuri in aer si a ridicat un steag pe care scria "Craciun fericit!".

Germanii raspund cu un "Multumesc" mazgalit pe o bucata de panza, iar capitanul acestora se ridica si el pe parapet. Amandoi se saluta si se adapostesc in transee. Apoi, capitanul german trage la randu-i doua focuri de arma in aer. Razboiul reincepuse.

Un text de Laurentiu Dologa pe ziare.com

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Vis de toamna (19)

Întregul trecut al omenirii a pus un foarte mare preţ pe sărăcie, pe care a echivalat-o cu spiritualitatea, ceea ce este cu totul lipsit de sens. Spiritualitatea este singura bogăţie care i se poate întâmpla unui om. Ea conţine toate celelalte bogăţii. Ea nu este împotriva nici unei alte bogăţii; ea este, pur şi simplu, împotriva oricărui fel de sărăcie. Pe de-o parte, oamenii respectă sărăcia, iar pe de altă parte, vă îndeamnă: "Ajutaţi-i pe cei săraci!" Ciudat! Dacă sărăcia este atât de spirituală, atunci cel mai spiritual lucru este acela de a transforma un om bogat în unul sărac. Ajutaţi-i pe bogaţi să devină săraci, astfel încât să fie spirituali. De ce să-i ajutăm pe săraci? Vreţi să le distrugem spiritualitatea? A trăi în abundenţă este singurul lucru spiritual care există.


Osho

marți, 22 noiembrie 2011

Învingem cancerul împreună!

Pe data de 11 noiembrie 2011, la Iași s-a deschis oficial Centrul Teritorial de Informare, Consiliere și Terapie ONCOSUPORT Nord-Est. Centrul este înființat în cadrul Proiectului ”Rețea multiregională pentru terapie integrativă, consiliere și reintegrare socială a persoanelor diagnosticate cu cancer”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional de Dezvoltare a Resurselor Umane 2007 -2013, "Investește în oameni!”, Axa 6 "Promovarea incluziunii sociale", Domeniul Major de Intervenție "Dezvoltarea economiei sociale".

Centrul Regional Nord-Est pentru consiliere, reintegrare socială și terapie integrativă a persoanelor diagnosticate cu cancer își propune să ofere GRATUIT persoanelor diagnosticate cu cancer mamar, cancer de col uterin și cancer testicular, precum și aparținătorilor acestora următoarele servicii:
- Consiliere și terapie psihologică;
- Terapie individuală și de grup pentru creșterea stimei de sine și pentru îmbunătățirea relaționării sociale;
- Asistență psiho-socială;
- Activități de terapie ocupațională ce au ca scop ajutorarea oamenilor de a-și recâștiga încrederea în resursele proprii, contribuind la reintegrarea socio-profesională a individului;
- Informarea și consilierea profesională în vederea identificării și menținerii unui loc de muncă;
- Informare cu privire la activitățile centrului și ale altor instituții care își desfășoară activitatea în domeniul medical și social.
Grupul țintă al proiectului este reprezentat de 500 de persoane diagnosticate cu cancer și 1000 de persoane-aparținători ai acestora.
Obiectivele specifice ale proiectului includ: sensibilizarea societății civile referitor la problematica reintegrării sociale a persoanelor diagnosticate cu cancer; informarea societății civile asupra prevenirii cancerului și promovarea stilului de viață sănătos prin campanii de conștientizare; consiliere și terapie oferită persoanelor diagnosticate cu cancer în cadrul centrelor nou formate; identificarea celor mai bune practici existente la nivel european și sprijinirea inițiativelor transnaționale și a parteneriatelor la nivel european în vederea aderării rețelei multiregionale de centre la rețelele europene de profil pentru dezvoltarea resurselor umane și crearea unei piețe inclusive de muncă.
Beneficiarul acestui proiect este Patronatul Medicinei Integrative, iar proiectul se realizează în parteneriat cu Associazione Oncologica Senigalliese Valli Misa e Nevola – Italia și Asociația de Terapii Integrative “Sfântul Nectarie” – România.
Specialiștii Centrului ONCOSUPORT Nord-Est își oferă serviciile la sediul din Iași, Bulevardul „Tudor Vladimirescu”, nr. 42-44, etaj 2. Informații suplimentare pot fi obținute la tel. 0232.22.77.18 sau accesând site-ul www.informatiicancer.ro

duminică, 20 noiembrie 2011

Vis de toamna (18)

"In viata, sint doar doua lucruri pentru care trebuie sa-ti faci griji: daca esti sanatos sau bolnav. Daca esti sanatos, n-ai de ce sa-ti faci griji. Dar daca esti bolnav, sint doar doua lucruri pentru care trebuie sa-ti faci griji: daca te faci bine sau daca mori. Daca te faci bine n-ai de ce sa-ti faci griji. Daca mori, sint doar doua lucruri pentru care trebuie sa-ti faci griji: daca mergi in Rai sau in Iad. Daca mergi in Rai, n-ai de ce sa-ti faci griji. Daca mergi in Iad... o sa fii asa de ocupat in a da mina cu toti prietenii tai, ca n-o sa ai vreme sa-ti faci griji!"
(anonim irlandez)

sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Vis de toamna (17)



I.Vad,la fereastra ta tarziu
O lumina si nu stiu
De esti treaza sau visezi
II.Vad,in spectacolul nocturn
Cavaleri din vechiul turn
Ce te-ndeamna sa-i urmezi
refren:Si as dori sa pot intra
Sa alung din preajma ta
Tot ce-i trist si tot ce-i rau
Si as dori sa fiu acum
O romanta cu parfum
Sa pot sta in parul tau
III.Vad, la fereastra ta tarziu
O lumina si nu stiu
Daca razi sau daca plangi
IV.Trec,si in drumu-mi nesfarsit
Ma primesc cu-n bun venit
Numai plopii cei natangi
refren ;Da', am sa ma intorc candva
Sa alung din preajma ta
Tot ce-i trist si tot ce-i rau.
Si as dori sa pot sa-tï spun
O poveste de pe drum
Cand vďsam la geamul tau
refren ;Da', am sa ma intorc candva
Sa alung din preajma ta
Tot ce-i trist si tot ce-i rau.
Si as dori sa fiu acum
O romanta cu parfum
Sa pot sta in parul tau

sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Vis de toamna (16)

Important nu e numai comportamentul nostru în faţă altor oameni, ci şi ceea ce facem atunci când nimeni nu ne vede.


OSHO

duminică, 6 noiembrie 2011

Vis de toamna (15)

"Imi aduc aminte cuvintele lui Zarathrusta: Sa nu tradezi niciodata pamantul. Chiar si in cea mai inalta glorie a ta, sa nu uiti de pamant; el este mama ta. Si nu uita de oameni. S-ar putea sa-ti fi pus piedici, sa iti fi fost dusmani. S-ar putea sa fi incercat chiar sa te distruga; poate deja te-au crucificat, te-au omorat cu pietre, te-au otravit - dar nu uita de ei. Orice au facut, au facut-o din inconstienta. Daca tu nu vei putea sa-i ierti, atunci cine sa o faca? Iar iertarea pe care le-o vei darui, te va imbogati incomensurabil."

Osho

duminică, 23 octombrie 2011

Vis de toamna (13)

Viata nu este nici simpla nici complicata, nici limpede nici mohorata, nici contradictorie nici coerenta. Este - si atata tot. Numai limbajul o ordoneaza sau o complica, o lumineaza sau o intuneca, o diversifica sau o unifica.


Antoine de Saint-Exupery

sâmbătă, 22 octombrie 2011

Vis de toamna (12)

“Tine minte, fericirea nu depinde de ceea ce esti sau de ceea ce detii ci doar de ceea ce gandesti.”


(Dale Carnegie)

sâmbătă, 15 octombrie 2011

sâmbătă, 8 octombrie 2011

Vis de toamna (9)



Celebrul actor Anthony Hopkins şi-a ascuns cu greu emoţiile în faţa unui 'vis împlinit', sâmbătă seară, la Viena, unde violonistul Andre Rieu a interpretat în premieră un vals compus chiar de laureatul premiului Oscar.
Starul din "The Silence Of The Lambs" compune muzică clasică de mai mulţi ani şi a aşternut pe portativ notele vasului "And The Waltz Goes On" sperând că celebrul violonist olandez îi va aduce acordurile la viaţă, scrie starpulse.com, preluat de Agerpres. 'Este un vis devenit realitate pentru mine faptul că Andre (Rieu) l-a interpretat alături de orchestra sa. Sunt un mare admirator al lui Andre Rieu de mai mulţi ani. Este un muzician imens. Soţia mea şi cu mine am împărtăşit acelaşi vis de a-l întâlni într-o zi şi i-am trimis nişte partituri pe care le-am scris', a declarat celebrul actor. 'Am fost complet luat pe neaşteptate de răspuns. Este mai mult decât puteam spera', a mai adăugat el.

duminică, 25 septembrie 2011

sâmbătă, 24 septembrie 2011

sâmbătă, 17 septembrie 2011

Vis de toamna (5)

Daca plangi pentru ca a apus soarele, lacrimile tale te vor împiedica sa vezi stelele.

(Proverb indian)

duminică, 11 septembrie 2011

Vis de toamna (4)

"De ce societatea trebuie sa se simta responsabila pentru educatia copiilor, dar nu si pentru cea a adultilor de orice varsta ?"

Erich Fromm

sâmbătă, 3 septembrie 2011

Vis de toamna (1)

"... viata noastra a fost aspra, da, aspra si si in asprime nu toate virtutile infloresc, mai infloresc, nascute din saracie si mizerie, violenta, cruzimea, forme ale disperarii si ale revoltei..."


Marin Preda - Cel mai iubit dintre pamanteni

duminică, 28 august 2011

Vis de vara (23)

"E atat de greu si de dureros sa stai intre minte si inima si sa te lupti sa o impaci pe cea din urma cu dreptatile celei dintai"
Gala Galaction

sâmbătă, 27 august 2011

Vis de vara (22)

"Din perspectiva Călătoriei Inimii, a sufetului aflat în încarnare, nu există moarte, ci doar transformare. Nu există destin, ci doar alegere a unei experienţe, oricare ar fi ea, oricât de dramatică. Adevărata compasiune este aceea de a onora orice experienţă, de a fi alături de cel care trece prin ea, prin simpla prezenţă. Compasiune nu înseamnă, niciodată, milă. Ci onorare. "

Citeste un text de Horia Turcanu pe Calatoria inimii.net

duminică, 14 august 2011

Vis de vara (19)

Sănătatea este ca banii, niciodata nu vom avea o adevărată ideea de valoarea sa până când o vom pierde.

(Josh Billings)

sâmbătă, 13 august 2011

Vis de vara (18)

Daca mi-as putea trai din nou viata ...

de Emma Bombeck

(scrisa dupa ce a aflat ca se stinge de
cancer)



M-as fi culcat sa ma odihnesc atunci cind ma
simteam rau, in loc sa pretind ca pamintul se va opri
daca eu nu voi fi la serviciu pentru o zi.

As fi ars luminarea roz sculptata ca un trandafir
in loc sa o las sa se topeasca in camara.

As fi vorbit mai putin si as fi ascultat mai mult.

As fi invitat prieteni la masa chiar daca e o
pata pe covor si canapeaua trebuie stearsa.

As fi mincat pop-corn in camera "buna" si nu mi-as
mai fi facut atitea griji din cauza prafului cind
cineva vroia sa aprinda focul in semineu.

Mi-as fi facut timp sa-l ascult pe bunicul
povestind din tineretile lui.

N-as fi insistat niciodata sa mergem cu geamurile
masinii inchise intr-o zi frumoasa de vara doar pentru
ca parul meu a fost proaspat coafat si fixat.

As fi stat intinsa pe pajiste cu capul pe iarba.

As fi plins si ris mai putin privind televizorul
si mai mult privind viata.

Dar, cel mai mult, sa am o a doua sansa la viata,
as pretui fiecare moment, l-as privi cu
adevarat...l-as trai...

Nu m-as mai agita atit de mult pentru lucruri
meschine si marunte.

Nu va faceti griji din cauza celor care nu va
simpatizeaza, sau mai mult, n-ar trebui sa va
intereseze cine ce face In schimb, sa pretuim
prietenii pe care ii avem si oamenii care ne iubesc

Si la ceea ce facem in fiecare zi sa ne
imbunatatim mintea,trupul, sufletul, emotiile.

sâmbătă, 30 iulie 2011

Vis de vara (15)

"Daca iubirea ta este atat de mare pentru a contine si renuntarea, numai atunci se poate numi iubire. Daca renuntarea este destul de mare ca sa contina si iubirea, abia atunci este cu adevarat renuntare. Si cea mai mare crestere posibila este atunci cand un om le manifesta pe amandoua."


Osho

duminică, 24 iulie 2011

Vis de vara (14)

"Compasiunea inseamna, in fond, sa accepti greselile oamenilor, slabiciunile lor, sa nu te astepti ca ei sa se comporte precum zeii. Aceasta pretentie este o cruzime, pentru ca ei nu vor fi capabili sa se comporte ca niste zei, iar apoi vor decadea atat in ochii tai cat si in proprii lor ochi. Nu vor mai avea respect de sine. I-ai schilodit intr-un mod periculos, stirbindu-le demnitatea."

Osho

sâmbătă, 23 iulie 2011

Vis de vara (13)

Cea mai mare parte a problemelor noastre apar doar pentru că nu le-am privit niciodată cu adevărat, nu ne-am îndreptat niciodată atenţia asupra lor pentru a vedea ce sunt ele în realitate.


OSHO

duminică, 17 iulie 2011

Vis de vara (12)

Povestea unui ulcior de lut

Pe soseaua nationala care traverseaza localitatea valceana Horezu, exista un loc in care supravietuieste o Romanie dintr-un alt veac. Este un magazin de antichitati, in care sute de obiecte ale unor tarani din alte timpuri recreeaza o lume disparuta, in care dominau frumusetea, culoarea si sufletul. Fiecare obiect, cat de mic, este o adevarata bijuterie. Cat a mai ramas insa din aceasta bucurie a romanilor de a fi inconjurati de frumusete, in vremurile din urma?

Citeste un reportaj de Horia Turcanu in Formula As

sâmbătă, 16 iulie 2011

Vis de vara (11)

"Imi aduc aminte cuvintele lui Zarathrusta: Sa nu tradezi niciodata pamantul. Chiar si in cea mai inalta glorie a ta, sa nu uiti de pamant; el este mama ta. Si nu uita de oameni. S-ar putea sa-ti fi pus piedici, sa iti fi fost dusmani. S-ar putea sa fi incercat chiar sa te distruga; poate deja te-au crucificat, te-au omorat cu pietre, te-au otravit - dar nu uita de ei. Orice au facut, au facut-o din inconstienta. Daca tu nu vei putea sa-i ierti, atunci cine sa o faca? Iar iertarea pe care le-o vei darui, te va imbogati incomensurabil."


Osho

duminică, 10 iulie 2011

Vis de vara (10)

"Intuiţia este cea mai înaltă treaptă a scării, scara conştiinţei. Această scară are trei trepte: prima şi cea mai de jos este instinctul; a doua, cea din mijloc, este intelectul; iar a treia, cea mai de sus, este intuiţia. În toate trei este folosită particula "in". Lucrul acesta este semnificativ. El înseamnă că aceste calităţi sunt înnăscute. Ele nu se pot învăţa, nu există niciun mod de a le dezvolta cu ajutor din afară."


Osho

sâmbătă, 9 iulie 2011

duminică, 3 iulie 2011

Vis de vara (8)

Primul lucru este acela de a te accepta în mod profund pe tine însuţi. Fiecare se simte inferior într-un fel sau altul. Motivul este neacceptarea faptului că fiecare este unic. Nu se pune problema superiorităţii sau a inferiorităţii. Fiecare face parte dintr-o categorie care îi este proprie şi din acest lucru nu rezultă nicio comparaţie. Şi nu pot să-mi închipui o fiinţă care să aibă totul în această lume. Unii nu au ezitat să încerce, dar au eşuat lamentabil. Fii doar tu însuţi şi va fi suficient.






Osho

sâmbătă, 2 iulie 2011

duminică, 26 iunie 2011

Vis de vara (6)

Blues cu iedera si stejar

de Adrian Paunescu

“Vai, printr-un vegetal abuz,
O iedera si un stejar,
Incremeniti, danseaza blues
Si radacinile tresar.

Si luna sus, ca un cinel,
Cutremurandu-se mereu
Si iedera vorbind cu el
” Sa mai dansam, iubitul, meu!”.

N-au nici un drept, n-au nici un drept,
La dans, la tot ce indraznesc,
Dar el o trage catre piept
Cu-n gest aproape omenesc.

Si daca ei, printr-un abuz
Si-un gest al lumii de apoi,
Danseaza blues, danseaza blues,
De ce nu am dansa si noi?”

sâmbătă, 18 iunie 2011

Astazi este cea mai mare EMOTIE a verii

El este Luca... si are 36 de ore de cand a sosit in aceasta lume. Ii uram Bun venit!
Mama, tata si cei doi frati, Cosmin (16 ani) si Matei (5 ani)







duminică, 12 iunie 2011

Vis de vara (4)

Noi suntem ceea ce cunoaştem, ceea ce simţim. A cunoaşte ceva înseamnă a te identifica cu acel ceva. A cunoaşte iubirea înseamnă să iubeşti; a cunoaşte divinitatea înseamnă sa devii divin. Autocunoaşterea înseamnă realizare; cunoaşterea înseamnă să fii.


Osho

sâmbătă, 11 iunie 2011

Vis de vara (3)

Iubirea este o înflorire rară. E rară fiindcă se poate produce doar atunci când nu există frică, niciodată înainte. Aceasta înseamnă că iubirea îi poate apărea doar unei persoane foarte profund spirituale. Cunoştinţă pot lega toţi, sexul e posibil pentru toţi, dar nu şi iubirea.

Osho

duminică, 5 iunie 2011

sâmbătă, 4 iunie 2011

Vis de vara (1)

Nu poţi schimba trecutul, dar poţi strica prezentul făcându-ţi griji în privinţa viitorului.

Paulo Coelho - Al cincilea munte

sâmbătă, 28 mai 2011

Vis de primavara (22)

În dragoste nimeni nu poate leza pe nimeni, fiecare este răspunzător pentru ceea ce simte şi nu putem da vina pe altul pentru asta. Nimeni nu pierde pe nimeni pentru că nimeni nu posedă pe nimeni.


Paulo Coelho - 11 minute

duminică, 22 mai 2011

Vis de primavara (21)

Chiar dacă ar fi însemnat despărţire, singurătate, tristeţe, iubirea îşi merită fiecare bănuţ din preţul ei.

Paulo Coelho

sâmbătă, 21 mai 2011

Vis de primavara (20)

Există două clase de oameni: drepţi şi nedrepţi. Împărţirea este făcută de cei drepţi.

Oscar Wilde

duminică, 15 mai 2011

sâmbătă, 14 mai 2011

Vis de primavara (19)

"Daca vrei ceva cu adevarat tot universul va conspira in favoarea ta!"

(Paulo Coelho - Alchimistul)

Un fragment in lectura lui Florian Pittis



sâmbătă, 7 mai 2011

Vis de primavara (17)

"Numai compasiunea are rol terapeutic, pentru ca tot ce este bolnav in om se datoreaza lipsei de dragoste."

OSHO

duminică, 1 mai 2011

Vis de primavara (16)

Eu cred ca un om este ceea ce isi aduce aminte
despre sine insusi. Bunaoara, eu ma consider pe
mine ceea ce imi aduc aminte ca sunt. De asta
uneori oamenii sunt in aparenta schimbatori sau au
umori diferite.
De fiecare data iti aduci aminte alte lucruri despre
tine insuti.

(Nichita Stanescu - Gand 11)

sâmbătă, 30 aprilie 2011

Vis de primavara (15)

Mariza - Chuva



As coisas vulgares que ha na vida
/ (The usual things in your life)
Nao deixam saudades /
(won't make you miss them){"saudade" is a word that can't be translated}
So as lembrancas que doem /
(only the painful memories )
Ou fazem sorrir /
(or those which make you smile)
Ha gente que fica na historia /
(there are people who stay in history)
da historia da gente /
( our life's history)
e outras de quem nem o nome/
( and other who we don't even remember)
lembramos ouvir /
(hearing their names)
Sao emocoes que dao vida /
(it are the emotions that bring life)
A saudade que trago/
(to the "saudade" that i bring in me)
Aquelas que tive contigo /
(those i had with you)
e acabei por perder /
(and i've just lost)
Ha dias que /
(There are days that)
marcam a alma e a vida da gente /
(that leave marks in your soul and in our life)
e aquele em que tu me /
(and the one that you've)
deixaste nao posso esquecer /
(left me i can not forget)

A chuva molhava-me o rosto /
(The rain felt in my face)
Gelado e cansado /
(frozen and tired)
As ruas que a cidade tinha /
(the streets that the city had)
Ja eu percorrera /
(i've went along through them)
Ai... meu choro de moca perdida /
(ohh... my young lost girl cry)
gritava a cidade /
(I screamed to the city)
que o fogo do amor /
(that the fire of love)
sob chuva /
(under the rain)
ha instantes morrera /
(died moments ago)

A chuva ouviu e calou /
(the rain listenned and silenced)
meu segredo a cidade/(
my secret to the city)
E eis que ela bate no vidro/
(and there it knocks on the window)
Trazendo a saudade (bringing with it the "saudade")



{"saudade" is a felling that you have when something you like is far away or lost. It's like missing something
I miss you would correspond in portuguese to : Tenho(have) "saudades" tuas(of you)}

duminică, 24 aprilie 2011

Vis de primavara (14)

Vreau să vă spun un lucru, cu riscul
de a mă repeta: eu nu prea cred că
există poeţi, cred că există poezie.



(Nichita Stanescu - Gand 2)

sâmbătă, 23 aprilie 2011

Vis de primavara (13)

Necuvintele

El a întins spre mine o frunză ca o mână cu degete.
Eu am întins spre el o mână ca o frunză cu dinţi.
El a întins spre mine o ramură ca un braţ.
Eu am întins spre el braţul ca o ramură.
El şi-a înclinat spre mine trunchiul
ca un măr.
Eu am inclinat spre el umărul
ca un trunchi noduros.
Auzeam cum se-nţeteşte seva lui bătând
ca sângele.
Auzea cum se încetineşte sângele meu suind ca seva.
Eu am trecut prin el.
El a trecut prin mine.
Eu am rămas un pom singur.
El
un om singur.

(Nichita Stanescu)

duminică, 17 aprilie 2011

Vis de primavara (12)

Omul se impiedica uneori de adevar, dar cel mai adesea el se ridica si isi continua drumul.

(Murphy)

duminică, 10 aprilie 2011

sâmbătă, 9 aprilie 2011

duminică, 27 martie 2011

Vis de primavara (6)

"Viaţa este un trandafir la care fiecare petală este o iluzie, iar fiecare spin o realitate."

Alfred de Musset

sâmbătă, 19 martie 2011

Vis de primavara (4)

“Daca ne-am da seama cat de puternice sunt gandurile noastre, nu am mai avea nici un gand negativ.”

Pace Pilgrim

duminică, 13 martie 2011

Vis de primavara (3)

In copilarie doresti totul, in tinerete si la maturitate...ceva anume, la batranete...nimic....
Lev Tolstoi

sâmbătă, 5 martie 2011

Vis de primavara (1)

Phil Collins a anuntat ca pune punct carierei muzicale: "Nu mai apartin acestei lumi si nu cred ca voi lipsi cuiva"...

duminică, 27 februarie 2011

Vis de iarna (18)

“Scopul unei glume nu este de a degrada fiinta umana, ci doar sa-i reaminteasca ca este deja degradata”
George Orwell

miercuri, 9 februarie 2011

Cel mai romantic moment din istoria cinematografiei

Iata cine se mai ocupa de sondaje: un producător italian de băuturi alcoolice Disaronno, a comandat un sondaj despre cel mai romantic moment din istoria cinematografiei, in cadrul campaniei "Rekindle the Romance" cu scopul de ajuta cuplurile să îşi revitalizeze vieţile amoroase, cu ocazia sărbătorii de Sfântul Valentin. N-am regasit aici un singur film care cred ca merita din plin locul I .... aflati la sfarsit despre ce este vorba.

Rezultatul a fost:

Pe primul loc: Scena dintre Kate Winslet şi Leonardo DiCaprio de la prova transatlanticului Titanic.
Cred ca fara melodia interpretata de Celine Dion, romantismul scenei este destul de vestejit.

Pe locul al doilea: S-a clasat scena în care personajul lui Andrew Lincoln îşi declară dragostea faţă de personajul interpretat de Keira Knightley în filmul "Pur şi simplu dragoste/ Love Actually"
Filmul este o gluma subtire cu final previzibil.

Pe locul al treilea: Podiumul este completat de scena din "Fantoma mea iubita/ Ghost" în care Patrick Swayze şi Demi Moore modelează împreună un vas din lut.
Cred ca isi merita locul.

Pe locul al patrulea: scena jurnalului din "Jurnalul/ The Notebook" .
Merita un loc intre primele trei.

Pe locul al cincilea: Scena finală a urcării pe scară din "Frumuşica/ Pretty Woman".
O clasare destul de buna.

Pe locul al saselea: Scena în care personajul interpretat de Patrick Swayze rosteşte fraza "Nobody puts Baby in the corner" din "Dirty Dancing".
Poate sta inaintea lui Pretty Woman.

Pe locul al saptelea: Scena de pe Empire State Building cu Meg Ryan şi Tom Hanks din filmul "Nopţi albe în Seattle/ Sleepless in Seattle".
Merita amintit.

Pe locul al optulea: Scena finală din "Rătăciţi printre cuvinte/ Lost in Translation"
Poate sta si pe locul 10.

Pe locul al noulea: Scena finală din fabrică din filmul "Ofiţer şi gentleman/ An Officer and a Gentleman"
E singurul film, din lista aceasta, pe care nu l-am vazut.

Pe locul al zecelea: Scena sărutului din "Casablanca".
Merita mentionata.


Cred ca filmul care trebuie sa ocupe locul I este: The Bridges of Madison County, cu Merryl Streep si Clint Eastwood. Dupa ce vedeti filmul va rog sa va spuneti parerea.


duminică, 6 februarie 2011

Vis de iarna (15)

” Să vă spun ceva amuzant. Mă caută într-o zi la telefon un domn din Chicago. Un roman în casa căruia am fost în urmă cu vre-o unsprezece ani. Din vorbă în vorbă, d-l Bălan mă felicită pentru un text apărut într-o publicaţie romanească din America; text preluat de pe Internet şi “din cateva jurnale din ţară” îmi precizează interlocutorul meu. Pana atunci discutasem banalitaţi. Presimţind că e ceva în neregulă, îi cer domnului Bălan lămuriri. “Despre ce text e vorba? Nu cumva se cheamă “Paradoxul vremurilor noastre”? (Cu vre-o jumătate de an în urmă, m-am trezit cu o revistă din Canada care publica, sub semnătura mea şi chiar cu poza mea alături, un text care nu-mi aparţinea, avand acel titlu.) “Nu, nu, zice domnul din Chicago, convins că-mi face plăcere să aflu noutatea. Se cheamă Interviu cu Dumnezeu”. Am rămas blocat. Apoi, asigurandu-l pe cel care-mi daduse “vestea” că n-am fost niciodată în Ceruri, l-am rugat să-mi trimită şi mie “interviul”, ca să văd cum m-am comportat în calitate de reporter metafizic.

Omul mi-a trimis un xerox. Iată, vi-l reproduc.

Interviu cu Dumnezeu, de Octavian Paler

- Ai vrea să îmi iei un interviu, deci…zise Dumnezeu?


-Daca ai timp.… am raspuns eu.
Dumnezeu a zâmbit, spunând:
-Timpul meu este eternitatea. Ce intrebari ai vrea sa-mi pui?

-Ce te surprinde cel mai mult la oameni?

Dumnezeu a raspuns:
-Faptul ca se plictisesc de copilarie, se grabesc sa creasca, apoi iarasi tânjesc sa fie copii; că îsi pierd sanatatea ca sa faca bani si apoi îsi cheltuiesc banii ca sa-si refaca sanatatea; faptul ca se gandesc cu teama la viitor si uita prezentul iar astfel nu traiesc nici prezentul nici viitorul; ca traiesc ca si cum nu ar muri niciodata si mor ca si cum nu ar fi trait.

Dumnezeu mi-a luat mana si am stat tacuti un timp. Apoi am intrebat:

-Ca un parinte, care sunt câteva din lectiile de viata, pe care ai dori sa le învete copiii Tai?

-Sa invete ca dureaza doar cateva secunde sa deschida rani profunde in inima celor pe care ii iubesc si ca dureaza mai multi ani ca acestea sa se vindece; sa invete ca un om bogat nu este acela care are cel mai mult ci acela care are nevoie de cel mai putin; sa invete ca exista oameni care ii iubesc dar pur si simplu nu stiu sa-si exprime sentimentele; sa invete ca doi oamnei se pot uita la acelasi lucru si ca pot sa-l vada in mod diferit;
sa invete ca nu este suficient sa-i ierte pe ceilalti si ca de asemenea trebuie sa se ierte pe ei insisi.

-Multumesc pentru timpul acordat..am zis umil. Ar mai fi ceva : ce ai dori ca oamenii sa stie ?

Dumnezeu m-a privit zâmbind şi a zis:
-Doar faptul ca sunt aici, intotdeuna…”

Sursa: poeziitinere.wordpress

duminică, 30 ianuarie 2011

Vis de iarna (13)

Ianuarie

de Duiliu Zamfirescu

Frigul, scriitor pe geamuri
Cu zapezile se joaca
Si le schimba-n promoroaca
Atarnand ciucuri pe ramuri.

Din fereastra-mi inghetata
Stau uitandu-ma la cer:
Norii, plumbuiti de ger,
S-au strans pata linga pata.

Trist si singur ca un greier
Valul timpului rupandu-l,
Eu astept sa-mi toarca gandul
Intr-un colt mai cald de creier.

Iar afara numai fumul
Subtiratec isi ia zborul;
Eu imi leg de dinsul dorul
Si-n vazduhuri ii dau drumul.

(1888)

duminică, 23 ianuarie 2011

Vis de iarna (12)

Miraj de iarna
de A.E. Baconsky

Aicea totul seamana cu tine
Sau poate eu asemanari iti caut;
Flori de ninsoare mari, diamantine,
Suavi mesteceni-melodii de flaut.

Brazii inalti si coplesiti de nea
Par crini enormi acoperiti de floare-
Cu dorul meu de pretutindenea
Te caut ca o planta suitoare.

In sarpele de fum ce suie lin
Faptura ta subtire se mladie,
Vantul de nord in fulgii care vin
Te spulbera, te-adoarme si te-nvie.

Ceturi tarzii - flori de ninsoare, flori
Tresar si se-nfioara omeneste,
Si parca insasi noaptea uneori
Cu ochii tai de-aproape ma priveste.

O, ceas de taina - clipele dispar,
E numai gandul meu umbland aiurea.
Si neaua cu sclipiri de nenufar
Trecand prin mine, bantuie padurea.

Sunt numai eu care mi-aduc aminte…
Din toate-ai disparut, nu te mai vezi.
Doar inima cu dorul ei fierbinte
Topeste-n jur imensele zapezi.

luni, 17 ianuarie 2011

Vis de iarna (10)

Bătrânul cerşetor

La colţul străzii e un cerşetor
Cu mâna-ntinsă, către-o altă lume
Decât aceea unde, fără nume,
El ispăşeste râsul tuturor.

Adolescenţii se mai ţin de glume
Şi-i pun în palmă semne de-ale lor,
El e bătrân şi înţelegător,
Cu noi, cu toţii, dar, cu cei mici, anume.

Şi cine observă, într-o doară,
Ca el e-aici din vremuri de demult,
Imperturbabil, în acest tumult,
El, cerşetorul, a uitat să moară.

Sub zdreanţa lui, minunea se-ntrupează,
În el e Dumnezeu, ce stă de paza.

Adrian Paunescu

sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Vis de iarna (9)

E 15 ianuarie - e Mihai Eminescu...

Înger de pază

Când sufletu-mi noaptea veghea în extaze,
Vedeam ca în vis pe-al meu înger de pază,
Încins cu o haină de umbre şi raze,
C-asupră-mi c-un zâmbet aripele-a-ntins;
Dar cum te văzui într-o palidă haină,
Copilă cuprinsă de dor şi de taină,
Fugi acel înger de ochiu-ţi învins.

Eşti demon, copilă, că numai c-o zare
Din genele-ţi lunge, din ochiul tău mare
Făcuşi pe-al meu înger cu spaimă să zboare,
El, veghea mea sfântă, amicul fidel?
Ori poate!... O-nchide lungi genele tale,
Să pot recunoaşte trăsurile-ţi pale,
Căci tu - tu eşti el.

duminică, 9 ianuarie 2011

Vis de iarna (9)

"Eu iti sugerez sa nu ratezi nici o oportunitate care iti poate oferi ceva cu care nu esti obisnuit. Sa nu te agati niciodata de trecut si sa ramai mereu deschis la noi incercari... Sa fii gata mereu sa alegi calea pe care nu ai mers vreodata. Cine stie? Chiar daca se dovedeste a fi fara rost, cel putin a fost o experienta."
Osho

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Vis de iarna (8)

"Fapta buna e minunea care face doua inimi fericite. Fapta rea este lipsa minunii care usuca doua inimi. De aceea nimeni nu vorbeste despre minune cand se usuca iarba, dar toti vorbesc despre minune cand creste iarba".
Episcopul Nicolae Velimirovici

luni, 3 ianuarie 2011

Vis de iarna (7)

"Plăcerea fizică nu este decât o plăcere; poate ceva mai mare decât celelalte, dar, oricum, o plăcere ca oricare alta. Nu reprezintă decât un aspect - şi nu cel mai important - al relaţiei pe care o numim iubire. Lucrul esenţial este adevărul, încrederea care se stabileşte între doi oameni, două suflete, două spirite... cum vrei să-i spui. Că adevărata infidelitate este cea care ascunde infidelitatea fizică. Pentru că lucrul care nu trebuie să existe niciodată între doi oameni, care şi-au oferit unul altuia dragostea, este minciuna."
John Fowles

sâmbătă, 1 ianuarie 2011

Vis de iarna (6)

"Omul nu este acela pe care nu-l poate cuprinde mormantul; ci acela pe care nu-l poate inchide nici universul. In adevar, gandurile noastre sunt constiente de sine, la orice departare s-ar intinde. Iar sentimentele noastre se extind si se implinesc in toate fiintele si lumile, spre care sunt indreptate."
Episcopul Nicolae Velimirovici