marți, 20 decembrie 2011

ONCOSUPORT Iasi oferă gratuit servicii de consiliere profesională pentru persoanele diagnosticate cu cancer

Persoanele diagnosticate cu cancer se confruntă cu mari dificultăti în ceea ce priveste dimensiunea profesională a vietii sociale, dificultăti care tin pe de o parte de perioada lungă de pauză implicată de interventiile medicale si, pe de altă parte, de atitudinea unora dintre angajatori si colegi. Fie că este vorba de o lipsă de întelegere declarată si de forme explicite de discriminare sau de forme indirecte de determinare a angajatului să se orienteze către alt loc de muncă sau către alt gen de activitate, se poate vorbi de o problemă reală în ceea ce priveste mentinerea sau reinsertia persoanelor diagnosticate cu cancer pe piata muncii.
Dincolo de constrângerile de ordin legislativ si de respectarea unui cadru normativ, modul în care este gestionată în practică problema reinsertiei sociale pe piata muncii a persoanelor diagnosticate cu cancer tine de fiecare angajator în parte. Pentru că există temeri ale angajatorilor legate de vulnerabilitatea fizică a angajatului si riscul de întrerupere a activitătii pe motive medicale, disponibilitatea de a se reintegra pe piata muncii nu este o conditie suficientă, întelegerea si deschiderea din partea angajatorilor fiind conditia esentială în acest sens. Tinând cont de dificultătile pe care le întâmpină angajatii diagnosticati cu cancer si angajatorii acestora în gestionarea relatiilor de muncă, Centrul OncoSuport Iasi si-a propus să vină în sprijinul celor două părti, prin servicii de consiliere si mediere. Acestea servicii au menirea de a identifica dorinta si capacitatea fizică a persoanelor diagnosticate în ce priveste continuarea activitătii profesionale în care sunt implicate, să identifice pregătirea profesională a persoanelor diagnosticate interesate în găsirea unui loc de muncă, să ofere consiliere vocatională persoanelor diagnosticate, să le ajute în întocmirea unui CV si să faciliteze întâlniri între acestea si potentiali angajatori. De asemenea, serviciile Centrului OncoSuport se adresează si angajatorilor, ajutându-i să înteleagă problemele cu care se confruntă persoanele diagnosticate cu cancer si rolul continuării activitătii profesionale în redobândirea stimei de sine de către acestea, precum si să le ofere informatii privind prevederile legislative care reglementează relatiile de muncă în care sunt implicate persoanele apartinând unor grupuri vulnerabile.
Centrul pentru terapie integrativă, consiliere si reintegrare socială a persoanelor diagnosticate cu cancer OncoSuport Iasi este înfiintat în cadrul Proiectului ”Retea multinatională pentru terapie integrativă, consiliere si reintegrare socială a persoanelor diagnosticate cu cancer”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational de Dezvoltare a Resurselor Umane 2007 -2013, "Investeste în oameni!” si implementat de către Patronatul Medicinei Integrative.
Obiectivul general al proiectului este crearea unei retele de centre cu acoperire multiregională pentru consolidarea capacitătii, competentelor si stimei de sine a persoanelor diagnosticate cu cancer. Centrul OncoSuport Iasi deserveste Regiunea de Nord-Est si îsi propune să desfăsoare sesiuni de tutoriat, consiliere individuală pentru persoanele diagnosticate cu cancer mamar, cancer de col uterin si cancer testicular, precum si apartinătorii acestora, activităti de asistentă psihosocială, activităti de terapie ocupatională. De asemenea, Centrul OncoSuport Iasi va contribui la îmbunătătirea serviciilor comunitare care stimulează implicarea în viata comunitătii a persoanelor diagnosticate cu afectiuni oncologice.
Serviciile oferite de Centrul OncoSuport Iasi sunt gratuite. Specialistii Centrului pot fi contactati zilnic, între orele 10-19, la sediul din Bdul.”Tudor Vladimirescu” 42-44, Et. 2, Iasi, sau la telefon 0232/227718.
Pentru informatii suplimentare, vă invităm să accesati site-ul www.informatiicancer.ro.

Niciun comentariu: