marți, 3 noiembrie 2009

Viitorul presei scrise

Am gasit astazi acest articol. Merita citit cu atentie.

Viitorul presei scrise. Tot presă. Tot scrisă. Dar nu pe hârtie

de Alin Teodorescu

Presa scrisă este într-o schimbare profundă. Tirajele mondiale nu scad prea repede, pentru că se adaugă noi şi noi regiuni la sistemul global de măsurare. Dar, dacă vei compara tirajele şi audienţa de acum 20 de ani în ţările mature, cu tirajele şi audienţa de acum, vei rămâne uluit: scăderile sunt uneori de 50% - cum este cazul Italiei.

Tirajele scad, însă lectura presei scrise pe internet creşte aproape exponenţial. Pe măsură ce oamenii au acces din ce în mai mare la internet, acasă şi la serviciu, presa scrisă intră în spaţiul digital şi are un contact direct cu milioane de cititori. Avantajele lecturii pe internet sunt enorme: poţi vedea arhive, poţi vedea filme şi auzi voci, poţi să intri în contact direct cu autorii şi milioane de alţi cititori, poţi să penalizezi sau să premiezi instantaneu un editorialist prin notele pe care le dai. Pentru prima dată în istoria mass-media, presa scrisă obţine avantajul vitezei în faţa radioului şi a televiziunii.

Bătălia adevărată nu este pentru tiraje. Acestea vor scădea, la unii, mai repede, la alţii, mai încet, oricâte cărţi, DVD-uri şi automobile vor oferi ca premii. Sistemul de a distribui informaţie pe hârtie se va reduce până aproape de dispariţie, aşa cum a dispărut sistemul de a distribui informaţii pe papirus, piele de viţel, bandă telegrafică sau magnetică. Bătălia adevărată este pentru conţinut.

Citeste tot articolul in Curierul National

Niciun comentariu: